Slovensko doteraz neuviedlo do praxe smernicu o elektrine a plyne

27.02.2012 Celý región

Brusel 27. februára (TASR) - Slovensko sa ocitlo v skupine ôsmich krajín Európskej únie (EÚ), ktorým Európska komisia (EK) vyčíta, že netransponovali do svojich právnych predpisov smernicu o elektrine a plyne z tzv. tretieho energetického balíka.

Zvýšenie hospodárskej súťaže na trhoch s energiou je kľúčovým faktorom konkurencieschopnosti hospodárstva EÚ ako celku, pripomína v dnešnej správe komisia. Efektívny, prepojený a transparentný európsky vnútorný trh s energiou takisto zabezpečí spotrebiteľom výber medzi rôznymi spoločnosťami dodávajúcimi plyn a elektrickú energiu a otvorí prístup na trh všetkým dodávateľom.

Členské štáty boli povinné transponovať do svojich predpisov smernicu o elektrine a smernicu o plyne z tretieho energetického balíka do 3. marca 2011. Napriek tomu Bulharsko, Cyprus, Holandsko, Luxembursko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko doteraz EK neinformovali o žiadnom opatrení na transpozíciu týchto dvoch smerníc a Estónsko neposkytlo žiadne informácie o transpozícii smernice o plyne.

Komisia z tohto dôvodu dnes týmto 8 členským štátom zaslala 15 odôvodnených stanovísk, v ktorých na ne nalieha, aby si splnili svoju zákonnú povinnosť. Členské štáty teraz majú dva mesiace na odpoveď. Ak súlad so smernicami nedosiahnu, EK môže túto vec postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.
 

Vyberte región